Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Aurimas Pumputis spikade sin avhandling

Till vänster: omslag till Aurimas avhandling. Till höger: Aurimas spikar.
”Trust and Control on P2P platforms: A sociomaterial analysis of guest-host relationships in digital environments”

18 oktober blev det firande på institutionen när det var dags för spikningsceremoni. Doktorand Aurimas Pumputis fick spika sin doktorsavhandling, ”Trust and Control on P2P platforms: A sociomaterial analysis of guest-host relationships in digital environments”. Aurimas ska försvara sin avhandling under disputationen den 8e november.

– Min avhandling handlar om turism, särskilt involvering av tekniska plattformar i turistindustrin. Det innebär att jag undersöker vilken roll de globala företag som driver dessa plattformar har när det gäller att organisera utbyten mellan turister och värdar, samt hur teknik används för att organisera och genomföra resor. Jag berör några intressanta frågor om företagens kontroll av konsumenternas data, förändringar i (digitaliserad) konsumentkultur och vår relation till algoritmer som driver digitala plattformar som vi använder när vi reser.

Person står upp och pratar.
Biträdande prefekt Malin Zillinger håller tal.
Person skär tårta.
Det bjöds på tårta.

Om avhandlingen:

Peer-to-peer-plattformar (P2P) använder informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att koppla samman konsumenter med tjänsteleverantörer. Tillväxten av P2P har gett upphov till vetenskapliga och offentliga diskussioner om förtroende i den digitala tidsåldern. Förtroende är en förutsättning för samarbete och ordnade sociala relationer. Detta är särskilt viktigt när det gäller uthyrning av turistbostäder, eftersom turister ofta är beroende av sina värdar som den första kontaktpersonen under resan. Den här avhandlingen används ett sociomateriellt teoretiskt perspektiv för att undersöka hur plattformar använder IKT för att skapa förtroende mellan gäster och värdar, när förtroendet övergår till kontroll av deras aktiviteter.
Förtroendeskapandet undersöks med hjälp av insikter från turismstudier, studier av informationssystem och organisationsstudier. Detta tvärvetenskapliga perspektiv tillämpas för att studera fallet med Airbnb-plattformens gäster och värdar. Genom att analysera relationerna mellan gäster och värdar och deras interaktion med plattformens teknik visar avhandlingen hur algoritmisk hantering omvandlar förtroende till organisatorisk kontroll.

Förhållandet mellan förtroende och kontroll analyseras i fyra artiklar som behandlar förtroendeskapande ur olika perspektiv. Tillsammans ger artiklarna en mångfacetterad förklaring av förhållandet mellan förtroende och kontroll. Den första artikeln undersöker den diskursiva utformningen av tillförlitlighet i plattformens policyer. Den andra och tredje artikeln använder digitala etnografiska observationer och intervjuer med Airbnbs gäster och värdar för att förstå vad som händer när de interagerar med varandra och plattformen. I den fjärde artikeln används en konceptuell genomgång av tidigare vetenskapliga arbeten för att identifiera hur förtroendeskapande relaterar till övervakning.

Avhandlingen bidrar till debatten om digital teknik i turismlitteraturen genom att relatera förtroende till kontroll på digitala plattformar. Den visar att förtroende för marknadsplatser online är nära relaterat till algoritmisk hantering. Detta gör det möjligt för plattformsorganisationer att forma relationer mellan gäster och värdar och påverka användningen av deras tillgångar. Avhandlingen föreslår att man ser P2P-plattformar som att dessa aktivt formar resultaten av gäst- och värdinteraktioner, snarare än att bara förmedla dem. I praktiken ger denna avhandling insikter om konsekvenserna av att använda informations- och kommunikationsteknik för att hantera relationer mellan konsumenter och leverantörer.

Avhandlingen på Lunds universitets forskningsportal.