Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Centrum för underrättelsevetenskap

Centrum för underrättelsevetenskap (CUV)

- ett tematiskt samverkansinitiativ vid Lunds universitet

Centrum för underrättelsevetenskap (CUV) är en plattform som skapades för att möta de stora utmaningarna som den säkerhetspolitiska dynamiken och den organiserade brottsligheten utgör för stora delar av samhället.

Genom plattformen kan myndigheter, akademi, näringsliv och civilsamhället samverka för att utbyta erfarenheter, initiera samarbeten och bedriva forskning kring aktuella utmaningar.

CUV främjar kunskapsutbyte och samarbete inom underrättelseområdet genom att initiera gemensamma forskningsprojekt, anordna tematiska möten och erbjuda skräddarsydda utbildningar. Genom att samla aktörer från myndigheter, akademi, näringsliv och civilsamhälle skapar CUV en dynamisk miljö som effektivt hanterar säkerhetspolitiska utmaningar och ökar förståelsen för underrättelsefrågor.

Kurser

CUV erbjuder följande kurser:

Syftet med kursen är att ge personalen kunskap om och verktyg för att hantera bias och brus i sin operativa verksamhet. Utbildningen ger en introduktion till olika relevanta felkällor relaterade till bias och brus inom den praktiska underrättelseverksamheten och vad som får dem att uppträda. Exempel är ”confirmation bias” och hur detta påverkas av stress och affekt. Utbildningen redogör vidare för modeller och strukturer som låter organisationer minimera bias och brus i bedömningar.

Frågeställningar som behandlas är: Vad ökar sannolikheten för bias och brus? Hur ska osäkerhet inom underrättelseverksamhet hanteras för att minska risken för bias och brus? Hur kan arbete med utvärdering ske för att minimera risker kopplade till bias och brus?

Utbildningen utformas i nära samverkan med målgrupperna varför tillämpbarheten kommer vara hög. Kunskap om bias och brus kan därför omedelbart omsättas i det praktiska analysarbetet.

Utbildningen ingår som en modul i ett större uppdrags-utbildningsprogram för underrättelsepersonal, där även modulerna Strategisk analys för underrättelsepersonal och Internationell juridik för underrättelsepersonal, ingår. Dessa utvecklas av forskare knutna till CUV i nära samverkan med målgrupperna.

Omfattningen är tänkt att vara tre plus en heldagar. Under de första tre dagarna varvas teori med praktiska övningar och omfattande handledning. Därefter återgår deltagarna till sina ordinarie verksamheter. Utbildningen avslutas med ett möte för återkoppling och reflektion, där flera olika myndigheter deltar (när så är praktiskt möjligt) för ökat erfarenhetsutbyte.

Utbildningen är tänkt att fungera som en modul i ett större utbildningsprogram där möjlighet till såväl bredd som fördjupning kommer att finnas. I detta större program ingår även en myndighetsgemensam avslutning om en heldag.

Kursansvarig enhet är Institutionen för psykologi och Filosofiska institutionen.

Kursens två huvudsakliga utgångspunkter är 1) att strategisk underrättelseanalys (i viss motsats till operativ underrättelseanalys) både är en individuell och en organisatorisk förmåga, och 2) att den ökande graden av komplexitet idag ställer krav på delvis nya förhållningssätt och metoder för strategisk analys.

Kursen syftar till att förmedla kunskaper och färdigheter rörande: 1) systemteori och medvetenhet om omvärldens ökande komplexitet; 2) kännedom om kognitiva modeller för lärande och analys i komplexa situationer; 3) kännedom om och färdigheter i användandet av såväl traditionella som nyare verktyg för strategisk underrättelseanalys; och 4) organisatoriskt lärande som stöd för strategisk underrättelseanalys.

Utbildningen utformas i nära samverkan med målgrupperna varför tillämpbarheten kommer vara hög. Kunskap om strategisk analys kan därför omedelbart omsättas i det praktiska arbetet.

Utbildningen ingår som en modul i ett större uppdragsutbildningsprogram för underrättelsepersonal, där även modulerna Bias och brus för underrättelsepersonal och Internationell juridik för underrättelsepersonal ingår. Dessa utvecklas av forskare knutna till CUV, i nära samverkan med målgrupperna.

Omfattningen är tänkt att vara tre plus tre heldagar. Under de första tre dagarna varvas teori med praktiska övningar och omfattande handledning. Därefter återgår deltagarna, med hemuppgifter, till sina ordinarie verksamheter. Utbildningen avslutas med tre dagar för återkoppling och reflektion, där flera olika myndigheter deltar (när så är praktiskt möjligt) för ökat erfarenhetsutbyte.

Utbildningen är tänkt att fungera som en modul i ett större utbildningsprogram där möjlighet till såväl bredd som fördjupning kommer att finnas. I detta större program ingår även en myndighetsgemensam avslutning om en heldag.

Kursansvarig enhet är Företagsekonomiska institutionen.

Syftet med kursen är att ge underrättelsepersonal kunskap om och verktyg för att hantera den internationella juridik som har betydelse vid insamling, bearbetning och utbyte av underrättelseinformation, såväl mellanstatligt och inomstatligt, som mellan offentliga och privata aktörer.

Till exempel fastställdes i fallet från Europadomstolen, Centrum för rättvisa mot Sverige [GC] – 35252/08, Dom 2021-05-21, att den svenska FRA-lagen inte uppfyller Europakonventionens krav på skydd för personlig integritet. Fallet rörde insamling och kontroll av insamlade uppgifter, men även andra rättsliga aspekter aktualiseras inom underrättelseverksamheten.

Vid insamlingen av elektroniska data kastas t ex ett stort nät som görs mer finmaskigt allteftersom olika sökparametrar läggs till. De individer som identifieras som intressanta kan visserligen granskas ytterligare men likväl handlar det per definition om så kallad profilering; ofrånkomligt vid underrättelseinhämtning men något som kan stå i strid med konventioner om bl a rasdiskriminering och religionsfrihet.

Då utbildningen utformas i nära samverkan med målgruppen kommer tillämpbarheten vara hög. Kunskap om internationell juridik kan omedelbart omsättas i praktiskt arbete.

Utbildningen ingår som en modul i ett större utbildningsprogram för underrättelsepersonal där även modulerna Strategisk analys för underrättelse-personal och Bias och brus för underrättelsepersonal nu utvecklas av forskare knutna till CUV, i samverkan med målgruppen.

Omfattningen är två heldagar, följt av en dags återsamling. Under de första dagarna varvas teori med praktiska övningar, och därefter återgår deltagarna till sina ordinarie verksamheter. Utbildningen avslutas senare med ett möte för återkoppling och reflektion, där flera olika myndigheter deltar (när så är praktiskt möjligt) för ökat erfarenhetsutbyte.

Utbildningen är tänkt att fungera som en modul i ett större utbildningsprogram där möjlighet till såväl bredd som fördjupning kommer att finnas. I detta större program ingår även en myndighetsgemensam avslutning om en heldag.

Kursansvarig enhet är Juridiska institutionen.

 

Uppdragsutbildningar

CUV utvecklar kontinuerligt uppdragsutbildningar för att möta olika behov inom underrättelseområdet. Utbildningarna kan utformas som generella eller skräddarsys för specifika organisationer, där beställaren ges stor möjlighet att påverka innehållet.

Har du frågor om våra uppdragsutbildningar? Hör gärna av dig till oss på CUV.

 

Tematiska möten

I syfte att främja samverkan och erfarenhetsutbyte anordnar CUV regelbundna tematiska möten för forskare och praktiker inom underrättelseområdet.

Den senaste samverkansträffen hölls den 25 september 2024 med temat "Översikt över aktuella trender inom underrättelseområdet."

  • Ekobrottsmyndigheten
  • FRA
  • Försvarsmakten
  • Försäkringskassan
  • Kriminalvården
  • Kronofogden
  • Livsmedelsverket
  • Lunds kommun
  • Migrationsverket
  • Nordea
  • Polismyndigheten
  • Post- och telestyrelsen
  • Region Stockholm
  • SAAB
  • Säkerhetspolisen
  • Tullverket
  • Ørsted

Här är en lista över några av de ämnen som har behandlats vid tidigare möten:

  • Översikt över aktuella trender på underrättelseområdet
  • Totalförsvar och underrättelse
  • Underrättelseverksamhetens juridik
  • Medicinsk underrättelse
  • IMINT (Imagery Intelligence)
  • AKtuell forskning inom underrättelseområdet
  • AI och underrättelseområdet
  • Presentation av aktuell forskning
  • Underrättelseverksamhetens psykologi
  • Organiserad brottslighet
  • Underrättelse- och säkerhetsperspektiv på totalförsvaret
  • Cyberbrottslighet

 

Forskning

CUV har en central roll som plattform för att initiera gemensamma forskningsprojekt – från stora, långsiktiga satsningar till mindre, fokuserade projekt som kan genomföras inom studenters examensarbeten eller praktikperioder.

Alicia Fjällhed, Institutionen för strategisk kommunikation
Annika Wallin, Filosofiska institutionen
Ardavan Khoshnood, Institutionen för Kliniska vetenskaper
Christian Uhr, Avdelningen för riskhantering och samhällsskydd
Håkan Silverup, Sociologiska institutionen
Ingela Steij Stålbrandt, Psykologiska institutionen
James Pamment, Institutionen för strategisk kommunikation
Jana Wrange, Statsvetenskapliga institutionen
Joost Van de Weijer, Språk- och litteraturcentrum
Kajsa Gullberg, Språk- och litteraturcentrum
Karol Nowak, Juridiska institutionen
Magnus Andersson, Statsvetenskapliga institutionen
Maja Svenbro, Avdelningen för riskhantering och samhällsskydd
Markus Lahtinen, Institutionen för informatik
Mats Dahl, Psykologiska institutionen
Mattias Wengelin, Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Olof Beckman, Historiska institutionen
Roger Johansson, Psykologiska institutionen
Stein Kleppestö, Företagsekonomiska institutionen
Thomas Kalling, Företagsekonomiska institutionen
Tobbe Petterson, Statsvetenskapliga institutionen
Tomas Hellström, Företagsekonomiska institutionen
Tony Ingesson, Statsvetenskapliga institutionen
Victoria Johansson, Språk- och litteraturcentrum

 

Vilka vi är

Följande medarbetare är verksamma på CUV:

E-postadress: tobbe [dot] petterson [at] svet [dot] lu [dot] se (tobbe.petterson@svet.lu.se)

Mer information och publikationer av Tobbe Petterson.

E-postadress: olof [dot] beckman [at] mrs [dot] lu [dot] se (olof[dot]beckman[at]mrs[dot]lu[dot]se)

Mer information och publikationer av Olof Beckman.

E-postadress: karol [dot] nowak [at] jur [dot] lu [dot] se (karol.nowak@jur.lu.se)

Mer information och publikationer av Karol Nowak.

E-postadress: mats [dot] dahl [at] psy [dot] lu [dot] se (mats.dahl@psy.lu.se)

Mer information och publikationer av Mats Dahl.

E-postadress: christian [dot] uhr [at] risk [dot] lth [dot] se (christian.uhr@risk.lth.se)

Mer information och publikationer av Christian Uhr.

E-postadress: markus [dot] lahtinen [at] ics [dot] lu [dot] se (markus.lahtinen@ics.lu.se)

Mer information och publikationer av Markus Lahtinen.

E-postadress: mario [dot] matos [at] svet [dot] lu [dot] se (mario[dot]matos[at]svet[dot]lu[dot]se)

Senaste träff

Den senaste samverkansträffen hölls den 25 september 2024 med temat "Översikt över aktuella trender inom underrättelseområdet."

Kontakta CUV

Tobbe Petterson

E-postadress: tobbe [dot] petterson [at] svet [dot] lu [dot] se (tobbe[dot]petterson[at]svet[dot]lu[dot]se)