Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare diskuterade frågor för framtiden

Malin, Mikael, Erika

Flera forskare från institutionen för service management och tjänstevetenskap deltog under Framtidsveckan på Lunds universitet 18-24 oktober och delade med sig av sin forskning inom en rad högaktuella ämnen. Här kan du ta del av alla programpunkter i efterhand.

Är du nyfiken på att veta mer om forskningen? Kontakta gärna forskarna nedan. Vill du samverka med instiutionen i någon utav våra ämnen? Kontakta gärna samverkanskoordinator Elisabet Johnson elisabet [dot] johnson [at] ism [dot] lu [dot] se 

Passion eller profit - ny forskning om spelutvecklares arbetsliv

Många som söker sig till dataspelsbranschen gör det för att få utlopp för sin kreativitet och jobba med sitt stora intresse, dataspel. Samtidigt ryktas det om otrygga anställningar, långa arbetsdagar och gratisjobb. Våra forskare har studerat arbetsvillkoren och arbetskulturen inom denna framtidsbransch. 

  • Erika Andersson Cederholm, Universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap
  • Mikael Bergmasth, Universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap
  • Malin Espersson,  universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som arbetar med dataspelsutveckling, som anställd eller arbetsgivare. 

Det vände sig också till dig som jobbar med arbetsplatsrelaterade frågor, exempelvis fackförbund. Även du som är intresserad av framtidens arbetsmarknad i  allmänhet eller dataspel i synnerhet har behållning av innehållet.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wKat4Exg/ 


Genombrott för handeln – då och nu

När postorderkatalogen i början av 1900-talet gjorde sitt inträde fick de svenska hemmen plötsligt tillgång till ett nytt och intensivt flöde av varor. Drygt 100 år senare har digitalisering, klimatomställning och coronapandemi återigen förändrat många människors sätt att konsumera. Den här gången via näthandel. Detta var ett samtal mellan:

  • Cecilia Fredriksson, professor i etnologi och konsumtionskultur
  • Charlotte Nilsson, medie- och reklamhistoriker

Genombrott för nya drivmedel - stadens ängar kan driva framtidens bil

Gräs från Helsingborg kan förse cirka 250 gasbilar med drivmedel - varje år. Ny forskning visar potentialen i att skapa biogas från insamlat klippt gräs i staden. 

  • Michael Johansson, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

  • Torleif Bramryd, professor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som är privat eller professionellt intresserad av drivmedel och nya lösningar på klimatpolitiska problem. Även du som arbetar med stadsutveckling eller grön arkitektur  har behållning av innehållet.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wM38l6M7/

torleif och mikael

Det politiska spelet - därför behövs maktspel på jobbet

Maktspel eller konstruktiv organisationsutveckling? Organisationspolitik ses ofta som något negativt och för tankarna till fult maktspel men är i själva verket avgörande för att organisationer ska fungera. I detta seminarium diskuterade Johan Alvehus varför organisationspolitik bör ses som en fundamental del av ledarskap.

  • Johan Alvehus, docent vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här seminariet vände sig till dig som är chef eller leder en organisation och som vill reflektera över sitt ledarskap. Det vände sig också till dig som anställd och som arbetar i en organisation.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wNmpvghm/

Johan Alvehus

En levande landsbygd efter corona - så når vi dit

En hub i den gamla brandstationen? Samverkan mellan verksamheter på landet? Gemensamma kontor för bybor? Foodtrucks på landet? Pandemin har satt ökat fokus på behovet av sociala samlings- och mötesplatser för dem som jobbar hemma. Hur når vi dit? Och vad vet vi idag?

  • Michael Johansson, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som arbetar hemma och som är intresserad av destinationsutveckling av din hemort. Det vände sig också till dig som arbetar med stadsutveckling och regional planering. 

Även du som arbetar med företagsutveckling, sociala mötesplatser, företagskultur, organisationsutveckling och hubbar kan med fördel ta del av innehållet.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wPuSkpuX/


Möjligt genombrott för nya resmönster – ett fördjupande samtal om framtidens turism

Pandemin har inneburit förändrade resemönster. Istället för lyxiga weekendresor över Atlanten har många vandrat i svenska fjäll och lokala naturreservat. Men är eran med vinterresor till Thailand över? Kommer de nya resmönstern att hålla i sig? Och vad krävs för att klara sig inom besöksnäringen framöver?

  • Malin Zillinger, forskare och universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

  • Ola Thufvesson, forskare och universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som arbetar inom turism och besöksnäring. Det passar även dig som arbetar med destinationsutveckling, företagsutveckling, företagskultur och organisationsutveckling. 

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wRDndQcp/

Ola och Malin

 Vad vi kan lära oss  av New Public Management och tillitsstyrning

Tillitsstyrning har lanserats som ett alternativ till New Public Management (NPM). Men vad betyder det egentligen att lita på professionella? Och är tillitsstyrning egentligen så väsenskilt från NPM som det hävdas?Johan Alvehus forskar om styrning, makt och ledarskap i komplexa hierarkier.

  • Johan Alvehus är docent vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här seminariet vände sig till dig som är chef eller leder en organisation och som vill reflektera över sitt ledarskap. Det vände sig också till dig som arbetar med  organisationsutveckling.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wSHfjXc-/


Ansiktsmasker och ekosystemtjänster - så växer nya resurser fram

Skog, avfall och gener. Dessa är exempel på saker som ofta beskrivs som framtidens resurser. Men hur blir något en resurs? Vilka faktorer ligger bakom att vi plötsligt börjar att se ansiktsmasken som en resurs? 

  • Hervé Corvellec, professor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som är intresserad av filosofi, resurser, processer och hållbar utveckling.

Se det inspelade seminariet: https://fb.watch/93wTQ6rOfz/

Hervé

Genombrott för hållbar turism - ett  samtal om överturism och framtidens resande

Hur är vårt begär efter att resa förenligt med hållbar urban turism?  I detta samtal diskuterar Cecilia Cassinger och Jan Henrik Nilsson framtidens resande från ett hållbarhetsperspektiv.

  • Cecilia Cassinger, docent vid institutionen för strategisk kommunikation

  • Jan Henrik Nilsson, docent vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap

Det här samtalet vände sig till dig som är allmänt intresserad av konsumtion, resande, sociala mönster och hållbarhet. Det vände sig också till yrkesverksamma inom exempelvis detaljhandel liksom personer som arbetar med turism-och destinationsutveckling.

Se det inspelade seminariet: 

Jan Henrik

Framtidsveckan 2021

Framtidsveckan vid Lunds universitet är en återkommande universitetsgemensam satsning med syftet att ge universitetet tillfälle att lyfta angelägna och avgörande frågor för framtiden under ett gemensamt tema. Årets tema var "Genombrott". Under veckan kunde besökare  lyssna på fördjupande samtal där forskare samtalade om en rad aktuella ämnen. På Campus Helsingborg valde man att livesända alla programpunkterna digitalt men även erbjuda publik på plats.