Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varnar för tyst fiskdebatt

Filippa Säwe och Johan Hultman | Fotograf: Kennet Ruona
Filippa Säwe och Johan Hultman, forskare med fiske i fokus.

Nyligen ändrades lagen så att företag kan köpa upp fiskekvoter från enskilda fiskare. Det vill säga en möjlig privatisering av svenskt fiske. Men trots den stora förändringen har debatten uteblivit. Nu varnar institutionens forskare Filippa Säwe och Johan Hultman för följderna i tidningen ETC.

– Vem äger fisken i havet? Förra året var det du och jag. Nu är det osäkert, skriver forskarna Johan Hultman och Filippa Säwe i ett nytt debattinlägg om det svenska yrkesfisket.

Bakgrunden till debattartikeln i ETC är att lagen ändrades förra året. Förändringen innebär att regeringen nu kan införa köp- och säljbara fiskerättigheter i såväl det industriella som det kustnära fisket.

– Alla får så att säga vara med och spela Monopol om fiskerättigheterna, alla ges chansen att samla på sig en begränsad resurs. Frågan är vad det här får för långsiktiga konsekvenser, och vilka som kommer sitta kvar vid spelbordet om två till tre års tid, skriver Filippa Säwe och Johan Hultman.

Forskarna varnar för att följderna kan bli som i Danmark där ett liknande system infördes 2007.

– I Danmark förlorade 38 danska hamnar alla sina kommersiella fiskefartyg mellan 2005 och 2012 och ytterligare 33 hamnar förlorade hälften eller mer av sina fiskefartyg […]. Systemet har även i Danmark lett till en betydande ägarkoncentration. I praktiken är denna ägarkoncentration en irreversibel process eftersom äganderätten är i princip okränkbar.

Men trots att forskarna lyft upp den stora förändringen i svensk fiskepolitik på DN-debatt så har debatten uteblivit:

– När vi lyfte den på DN Debatt fick vi två reaktioner. En påhejning från två EU-parlamentariker och en anklagelse om lögn från en tillskyndare av köp och säljsystemet. I övrigt var det tyst, och tystnad är ett effektivt sätt att ta kraften ur ett samtal. Småskaliga fiskare längs vissa kuststräckor uttrycker stor oro över de nya spelreglerna och fruktar ägarkoncentration, utslagning och kustfiskets död. Längs andra delar av kusten går det småskaliga fisket så dåligt att uppgivenheten lett till en motvillig önskan om privatisering för att säkra en pensionsförsäkring, skriver Filippa Säwe och Johan Hultman.

 

För mer information:

Läs hela artiklen i ETC

Forskarnas inlägg på DN Debatt

Forskarnas blogg om hållbart fiske