Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svagt intresse för att förebygga avfall enligt ny studie

Waste/Avfall

Avfall från landets hushåll är stort men mängden avfall från verksamheter är hela fem gånger större. I en ny studie granskas hur avfallsproducenter arbetar för att förebygga onödigt avfall. Resultatet visar att möjligheten till minskat avfall ofta anges försvåras av verksamhetens teknik, ekonomi och organisation.

- Det som är nytt i denna studie är vår analys och vårt resultat att produktion av avfall ses som det normala och att förebygga blir det som avviker från det normala och därmed också beskrivs som problematiskt. Vi behöver göra avfallsförebyggande till den normala praktiken i framtiden, säger forskaren Anette Svingstedt, vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Merparten av den forskning som finns om avfallsförebyggande fokuserar huvudsakligen på det avfall som genereras av privata hushåll i Sverige. Forskarna Anette Svingstedt, Hervé Corvellec och Emma Samsioe har istället fokuserat på hur verksamheter som producerar verksamhetsavfall ser på sina möjligheter att utveckla avfallsförebyggande praktiker.

Studien The normality of industrial and commercial waste: economic, technical and organizational barriers to waste prevention har fokuserat på avfallsproducenter inom de fyra områden som Naturvårdsverket listar som prioriterade områden i Sveriges avfallsförebyggande program. Fokusområden är mat, textil, elektronik samt bygg och rivning.


Studiens resultat i korthet

  • Avfallsproducenter med verksamhet inom mat, textil, elektronik samt bygg och rivning, pratar hellre om återvinning eller hinder för avfallsförebyggande än hur de faktiskt arbetar med att minska sitt avfall.
  • Avfallsproducenternas hinder för att öka förebyggandet av avfall beskrivs vara:
  • Ekonomiska - det får inte kosta mer än att producera avfall.
  • Tekniska - de vet inte hur de ska göra.
  • Organisatoriska - det passar inte organisationernas kompetens och rutiner.

Hela studien går att ladda ner här (länk till Detritus journals webbplats)

Anette Svingstedt.

Anette Svingstedt

Läs mer om Anette Svingstedt och hennes forskning.

Emma Samsioe.

Emma Samsioe

Läs mer om Emma Samsioe och hennes forskning.

Hervé Corvellec.

Hervé Corvellec

Läs mer om Hervé Corvellec och hans forskning.