Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sök ett av Helsingborgs stads resestipendier till Pärnu eller Dubrovnik

Helsingborgs stad delar ut resestipendier till studenter vid Campus Helsingborg för de som vill resa till Pärnu eller Dubrovnik för att samla in material till sina uppsatser. Pärnu och Dubrovnik är två av Helsingborg stads vänorter. Stipendierna delas ut en gång per år vid ett beslutsmöte i februari och den formella utdelningen till studenterna sker vid AGORA-dagen i mars.

Ansökan om resestipendium till Pärnu, Estland eller Dubrovnik, Kroatien om max 2 A4 sidor skall ha inkommit till Maren [dot] Buchmuller [at] helsingborg [dot] se (Maren[dot]Buchmuller[at]helsingborg[dot]se) senast den 5e februari 2015. I ansökan skall inkluderas projekttitel, projektidé, namn, utbildning samt kontaktuppgifter till samtliga projektdeltagare. Urvalet görs sedan av en bedömningsgrupp med representanter från Helsingborgs stad, Campus Helsingborg samt Campus studenter. Beslut om vilka som tilldelats stipendiet meddelas den 25/2 under AGORA-dagen på Campus.

 

Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:

  • Akademisk relevans och kvalitet
  • Stipendiekandidatens/ernas personliga intressen och motivering till varför hon/han/de vill utföra undersökningen och tilldelas stipendiet. 
  • Ämnesvalet och dess relevans för vänorten, och i förlängningen för dess förbindelser med Helsingborg.
  • Ansökans trovärdighet och genomförbarhet i förhållandet till den tid och de ekonomiska resurser som finns tillgängliga.

 

Stipendier ska användas för rese- och boendekostnader för en student/grupp under cirka en veckas fältstudier. Summan är beräknad på flyg ToR samt boende på vandrarhem/hotell under en vecka (7 nätter).

Resestipendiet till Pärnu är på 8 000 kr/student och till Dubrovnik 10 000 kr/student. Resultaten från uppsatserna ska redovisas och uppmärksammas efter avslutad uppsatsskrivning. Ett seminarium där stipendiekandidaterna och deras uppsatsresultat presenteras kommer att hållas för intresserade från Campus Helsingborg, Helsingborgs stad samt för stadens övriga intressenter. Detta måste stipendiekandidaterna i samband med erhållet stipendiebidrag vara positivt inställda till.

 

Några exempel på förhållanden som skulle kunna studeras i Dubrovnik:

  • Hur hanterar man den sociala situationen i ett samhälle fyllt av post traumatisk stress som en följd av inbördeskriget?
  • Kvantitet eller kvalitet – Hur agerar man för att öka inkomsterna från Dubrovniks turism utan att för den skull slita ned och förstöra attraktionerna?
  • Tourism Overload? Kryssningsturismens påverkan på en destination med stark historisk och kulturell profil

 

Några exempel på förhållanden som skulle kunna studeras i Pärnu:

  • Den sociala situationen i transitionsekonomier – hur påverkar ett förändrat politiskt system den enskilda individen?
  • Gammal turism möter ny – Hur skall Spa turism enligt den socialistiska modellen omvandlas till modern lyx spa eller upplevelseturism?
  • Hänger miljön med? – Hur påverkas miljön av ett dynamisk ekonomiskt klimat och nya krav.
  • Östeuropeisk retail – andrahandsmarknaden möter Prada, om hur man utplånar eller utnyttjar klyftorna i en fraktionerad ekonomi.