Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Mångfald är ingen vision där man kan vara för eller emot utan handlar om att människor är både lika och olika."

Elisabeth Högdahl

Mångfald är inte en ism utan en viktig utgångspunkt för mänsklig samvaro. Det skriver Elisabeth Högdahl, programansvarig för Equality and diversity management och tre andra i samband med mångfaldsveckan som just nu pågår.

I söndagens utgåva (2015/09/27) av Helsingborgs Dagblad (HD) skriver Elisabeth Högdahl, etnolog och programansvarig för Kandidatprogrammet equality and diversity management, Love Hetz verksamhetsutvecklare vid Sensus, Jenny Mörk projektansvarig vid Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg och Lisa Olsson, ordförande vid RFSL Helsingborg ett debattinlägg om poängen med att ha en mångfaldsvecka i Helsingborg.

I debattinlägget tar de upp olika infallsvinklar på mångfald. Där ena perspektivet kommer från sociologen Zygmunt Bauman som för några månader sedan besökte Lunds universitet och då berättade att han inte tror på mångkulturalism.

”Enligt honom är mångkultur ingen ideologi, ingen ism som man kan avgränsa och vara för eller emot. Mångfald är istället en beskrivning av hur världen faktiskt ser ut. En beskrivning av hur vi människor fungerar.”

Utifrån Baumans resonemang tycker Högdahl, Hetz, Mörk och Olsson att det är viktigt att fråga sig hur man förhåller sig till mångfalden. Ska den främjas och utvecklas, eller begränsas och likriktas? Enligt författarna själva är det självklart att den ska främjas och utvecklas – inte som en ism utan som en viktig utgångspunkt för mänsklig samvaro.

”Mångfald handlar i grunden om mänskliga rättigheter - att man får vara den man är och leva på ett sätt som man trivs med. Det handlar om att alla har rätt att ingå i samhället på lika villkor, oavsett etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, psykiska och fysiska funktioner, religion, ekonomiska förutsättningar, utbildning, livsstil och mycket annat.”

Du kan läsa hela debattinlägget i HD här.