Om avhandlingen
Det övergripande syftet med avhandlingen är att studera hur kulinarisk turism blir till som en ekonomisk, social och kulturell aktivitet, med fokus på ’det lokala’. Med utgångspunkt i kulinariska aktörer på national, regional och lokal nivå studeras hur det lokala görs till en (uppenbar) ingrediens i kulinarisk turism. Den nationella visionen om Sverige – det nya Matlandet, samt ett kulinariskt turismnätverk bestående av ett 30-tal lokalproducenter fungerar som exempel på denna process.
Utifrån ett praktiskteoretiskt perspektiv visar avhandlingen hur ’det lokala’ skapas som en process där såväl konkreta praktiker (såsom tex. tillhandahållande av matprodukter, broshyror och styrdokument, eller genomförande av aktiviteter) som mer abstrakta element (i form av exempelvis betoning av traditioner och ursprung eller förhandlingar kring olika föreställningar om vad/vem som är lokalt) samspelar. Därmed tydliggörs också hur det lokala bidrar till att skapa ramar för ett kulinariskt landskap, samt hur kulinarisk turism organiseras, planeras och genomförs. Avhandlingen bidrar således till att förstå de processer som äger rum i planerandet och utförandet av turismupplevelser och -aktiviteter.
Fakultetsopponent var Jon Sundbo från Roskilde Universitet och betygsnämnden bestod av Professor lnger M. Jonsson från Örebro Universitet, Docent Laura James från Aalborg universiet och Docent Jan-Henrik Nilsson från Lunds universitet. Su Mi Dahlgaard-Park och Erika Andersson Cederholm var handledare.