Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stipendier till årets fyra bästa kandidatuppsatser

Stipendium 2019

Under avslutningsceremonin firade några studenter lite extra, nämligen de som fick ta emot stipendium för sina examensuppsatser. Det delades ut fyra olika stipendium som premierade uppsatser inom retail, hälsa, logistik och mångfald.

Svensk Handel stiftelsen Köpmannaförbundet

Svensk Handel Stiftelsen Köpmannaförbundet ger ett stipendium på 10 000 kronor till det bästa examensarbetet för kandidatexamen inom service management som behandlar intressanta, relevanta och angelägna frågor för företag och organisationer inom retailbranschen. Stipendiet delades ut av Bengt Larsson.

Motivering: Uppsatsen tar sig en viktig hållbarhetsfråga – matsvinn – och undersöker hur digitalisering och digitala verktyg kan användas för att uppmuntra till mer hållbar matkonsumtion. Genom ett praktikteoretiskt perspektiv och en etnografisk studie av användare av applikationen KARMA – som gör det möjligt för konsumenter att minska matsvinn genom att tillhandahålla en plattform de kan köpa överblivna matvaror på till ett reducerat pris – visar arbetet vad som händer när digitala hållbarhetsverktyg introduceras i konsumenters komplexa vardagspraktiker. En teoretisk grundad analys visar att den digitala hållbarhetsapplikationen KARMA har svårt att få fäste i konsumenters vardagliga matpraktiker. Den nya matpraktik som KARMA försöker ge upphov till krockar ofta med existerande matpraktiker och rutiner. Uppsatsen bidrar till forskningen om digitalisering av hållbar konsumtion genom att erbjuda en förklaring till varför så många försök att digitalt främja hållbar konsumtion misslyckas.Det räcker inte med att designa en app som möjliggör hållbar konsumtion. Det måste också finnas en förståelse för hur den appen ska integreras i en komplex vardag.

Titel: Vågar jag köpa den här maten? Digitaliseringens möjlighet att främja hållbar konsumtion genom att förändra matpraktiker

Författare: Olivia Cegrell och Josefine Vesterinen

Stipendium Svensk handel
Olivia Cegrell och Josefine Vesterinen firar sitt stipendium tillsammans med Bengt Larsson från Svensk Handel.

Helsingborg stad

Helsingborgs stad ger ett stipendium på 10 000 kronor för det bästa examensarbetet för kandidatexamen inom Service management som behandlar intressanta, relevanta och angelägna hälsofrågor. Stipendiet delades ut av Agneta Kallstenius.

Motivering: Uppsatsen har fokus på det som just nu händer och är mycket ”hett” inom offentlig verksamhet. En ny styrform ”tillitsbaserad styrning och ledning” är på stark framfart och ska införas som en motkraft till långtgående mätning och kontroll som följd av new public management. Författarna gör sin studie inom hemvård och gör observationer, intervjuer och dokumentanalys. Undersökningen visar på ledarskap som främst en relationell process och att det är medarbetarna som gemensamt producerar ledarskapsprocessen. Deras resultat och slutsatser ger därför en annan bild av hur ledarskap sker i praktiken än vad som lyfts fram inom beskrivningar av den nya styrformen ”tillitsbaserad styrning och ledning”, där det är chefen som har ansvar för ledarskapsprocessen. Uppsatsen ger ett väsentligt, såväl teoretiskt som praktiskt, bidrag till området styrning av offentliga tjänsteverksamheter, och inte minst till människonära tjänster där människor arbetar med människor. Det finns en hög analytisk skärpa i uppsatsen och dessutom är den välskriven från början till slut. Ett rent nöje att läsa!

Titel: Fungerar det i praktiken. En studie om ledarskap i förhållande till styrlogiker och kontroll inom hemvården.

Författare: Alexander Mozaffari och Nazif Ledinic

Stipendium Helsingborgsstad
Nazif Ledinic tar emot stipendiet från Helsingborgs stad av Agneta Kallstenius

Nowaste Logistics

Nowaste Logistics ger ett stipendium på 10 000 kronor till det bästa examensarbetet för kandidatexamen inom service management som behandlar intressanta, relevanta och angelägna frågor för företag och organisationer inom logistikbranschen. Stipendiet delades ut av Riad Haddousche.

Motivering: Genom att betrakta komplexa logistiksystem som ett sociotekniskt system problematiseras hur avlägsnandet av det mänsliga mötet påverkar logistik, hållbarhet och konsumentens upplevelse. E-handel har utmanat samhällets logistiksystem och bedöms ytterligare öka i omfattning. Analysen sker med stöd i begrepp som leveransservice, konsumentprocesser, last mile, city logistik och hållbara leveranser. Det konstateras att det finns utrymme för att genom olika åtgärder som exempelvis ruttoptimering och samleverans minska belastning av vägnätet och därmed skapa mindre miljöpåverkan, buller osv samtidigt som konsumenter blir mindre bundna att till tid och rum ta emot leveranser.

Titel: Vad skall du göra med all din lediga tid, när du inte längre behöver passa tiden? En kvalitativ studie om innovativa leveransalternativs betydelse för flexibilitet.

Författare: Agnes Allgén och Elin Karlsson

Stipendium nowaste logistics
Agnes Allgén fick tillsammans med Elin Karlsson stipendium från Nowaste Logistics.

Sparbanksstiftelsen Skåne

Sparbanksstiftelsen Skåne ger ett stipendium på 8 000 kr till det bästa examensarbetet för kandidatexamen inom service management som behandlar intressanta, relevanta och angelägna jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Stipendiet delades ut av Göran Melin.

Motivering: Detta examensarbete bygger på en problemformulering som är både teoretiskt och empiriskt väl förankrad. Författarna söker med stor nyfikenhet, stringens och kreativitet efter svar på sin fråga varför turister väljer att bo på Airbnb. De gör en övertygande och självständig reflektion kring uppsatsens betydelse både som examensarbete och som empiriskt bidrag, och de sammanväver olika och ibland otippade teorier för att finna ett svar på sin fråga. Arbetet reflekterar på ett självständigt och kritiskt sätt kring de metodologiska valen i förhållande till syfte och frågeställning,och de empiriska resultaten visar på en synnerlig relevans som tolkas på ett konstruktivt och kritiskt sätt. Att författarna har samarbetat väl längs vägen syns tydligt i det färdiga examensarbetet.

Titel: Varför turister väljer att bo med Airbnb före annan logi - Från Generation Y:s perspektiv  

Författare: Johan Christensson och Viktor Sandberg

Stipendium sparbankstiftelsen
Johan Christensson och Viktor Sandberg tog emot stipendium från Sparbankstiftelsen Skåne.